Energierekening verlagen van €250,- naar €100,-.

Zo deden Ilse en haar gezin dit in Doesburg.

Ilse (30) woont met haar man en twee kinderen in Doesburg. In 2014 kochten ze een huis in wijk de Ooi. Een huis waarvan ze de tweede eigenaar waren en waarin nog veel moest gebeuren. Ilse en haar man kozen ervoor om het huis volledig te strippen en opnieuw te gaan opbouwen. Dit keer met oog op duurzaam wonen. 

“Stapsgewijs zijn wij ons huis gaan verduurzamen” stelt Ilse. Doordat het huis van haar en haar man zich in een oude staat bevond was er geen sprake van goede isolatie of andere energiezuinige maatregelen. Om grip te krijgen op hun energierekening, maar ook vanwege het klimaat besloten ze hun huis te verduurzamen. 

De verduurzaming.

Stapsgewijs 
Stapje voor stapje werd het huis van Ilse verbouwd. “Ieder jaar zetten we wat opzij en voeren we een energiebesparende maatregel uit”, vertelt Ilse, “Hierdoor was het qua financiën allemaal bij te houden”. Ze maakten een lijstje van welke maatregelen ze uit wilden voeren en ging hiermee aan de slag. Zo begonnen ze me het aanpakken van glas. Door te kiezen voor HR++ glas in hun hele woning, zelfs in de voordeur, was de stap richting goed isoleren gezet. Volgens Ilse gaf dit glas niet alleen een groot verschil in de energierekening, maar ook voor het comfort in huis. “De tocht binnen was merkbaar minder en ook het geluid wordt door het HR++ glas gedempt”. 

Uiteindelijk van het gas af 
Ilse en haar man hadden een veelvoud aan redenen om het huis te gaan verduurzamen. Zo speelde het verlagen van de energierekening een grote rol, maar ook met oog op het klimaat ging Ilse aan de slag: “We gaan naar een maatschappij waarin de wereld verandert en het klimaat een grote rol speelt. Daarnaast ontkom je toch niet aan het verduurzamen van je huis, dus dan kun je het beste maar meteen meegaan.” 

“Isoleren betaalt zich vanzelf terug. Als het niet in de  
energierekening is, dan is het wel in comfort.” 

Het uiteindelijke doel van Ilse is toch wel om van het gas af te stappen. “Ook het afstappen van het gas ontkom je niet aan, dus doe gewoon meteen mee. In ons geval moeten we nog even goed kijken hoe we dit mogelijk gaan maken, maar het streven is er wel.” 

Hulp door het Energieloket 
Nadat een flyer over project Gasvrij de Ooi op de mat viel kwam Ilse in contact met het Energieloket en bewonersadviseur Alfred. “Het gesprek met Alfred heb ik als erg prettig ervaren. Hij wist waar die het over had. Hij had er echt verstand van. Daarnaast merk je dat het project dat het Energieloket en de gemeente samen hebben gestart in de Ooi ervoor zorgt dat de hele wijk ermee bezig was. Dit steekt aan. Wanneer je andere ziet doen, ga je zelf ook mee.” 

“De hulp is fijn, maar zorg ook dat je als familie of gezin op één lijn ligt voordat je aan de slag gaat. Hierna kun je contact gaan zoeken en hulp aanvragen. Mensen denken vaak dat de aanvraag van een subsidie via een commercieel bedrijf moet, maar dat hoeft helemaal niet altijd.” 

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Ilse? Ga ook aan de slag! Kijk hier naar de verschillende maatregelen of neem gratis en vrijblijvend contact op met bewonersadviseur Alfred.

Dit leverde het verduurzamen op.

  • Meer comfort door de vermindering van tocht.
  • Minder geluidsoverlast.
  • Een lagere energierekening.

Relevante referenties.

2

Verduurzamen in Neede, net als Simon

  • Met behulp van een P1-meter inzicht in energieverbruik.
  • Door het maken van foto's van het proces kon er achteraf subsidie aangevraagd worden.
  • De energierekening ging omlaag en het comfort omhoog.
01. Duurzaam Verwarmde Jaren '20 Woning

Duurzaam verwarmd jaren '20 huis

  • Verwarming en verkoeling door installatie vloerverwarming
  • Altijd een comfortabele temperatuur
  • Onafhankelijk van gasprijzen
01. Duurzame Woning In Didam

Duurzaam huis in Didam

  • Onafhankelijk van elektriciteitsprijzen
  • Bijna onafhankelijk van gas
  • Besparing door minimaal warmteverlies

Goedendag!

Welkom bij het Energieloket Achterhoek.

Selecteer hieronder jouw gemeente om de juiste info te vinden. Staat jouw gemeente er niet tussen, kies dan voor 'anders'.